Perspective Articles

Impact of the Mediterranean Diet and Omega-3 on Cardiovascular Health

Main Article Content

Joana Bernardo
Ana Rita Silva
Catarina Sousa
Ana Rita Lemos
Andreia Ferreira
Keywords:
Cardiovascular Diseases, Diet Mediterranean, Omega 3 fatty acids

Article Details

How to Cite
Section
Perspective Articles

References

OECD/European Observatory on Health Systems and Policies. Portugal: Perfil de saúde do país 2023, State of Health in the EU. [Online] 2023. [Cited: 05 30, 2024.] https://health.ec.europa.eu/system/files/2024-01/2023_chp_pt_portuguese.pdf.

Direção-Geral da Saúde. Programa Nacional para a Promoção da Alimentação Saudável 2022-2030. [Online] 09 2022. [Cited: 05 30, 2024.] https://nutrimento.pt/activeapp/wp-content/uploads/2022/10/PNPAS2022_2030_VF.pdf.

Direção-Geral da Saúde. GBD Study - Fatores de risco relacionados com a alimentação e nutrição. Programa Nacional para a Promoção da Alimentação Saudável. Lisboa: DGS; 2021.

Guasch-Ferré M, Willett WC. The Mediterranean diet and health: a comprehensive overview. J Intern Med. 2021;290:549-66. doi: 10.1111/joim.13333.

Martínez-González MA, Gea A, Ruiz-Canela M. The Mediterranean Diet and Cardiovascular Health. Circ Res. 2019;124:779-98. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.118.313348.

Safi U. Khan, et al. Effect of omega-3 fatty acids on cardiovascular outcomes: A systematic review and meta-analysis. EClinicalMedicine. 2021.

Direção Geral da Saúde. Ómega 3. Programa Nacional para a Promoção da Alimentação Saudável. [Online] [Cited: 05 28, 2024.] https://alimentacaosaudavel.dgs.pt/nutriente/omega-3/ .

Serra e Silva P. Ácidos Gordos Ómega-3. Fundação Portuguesa de Cardiologia. [Online] [Cited: 05 28, 2024.] https://www.fpcardiologia.pt/acidos-gordos-omega-3.

Letro CB, Araujo BM, Gazzoni GA, Miranda GN, Hubinger GP, DebossanL C, et al. Ômega-3 e doenças cardiovasculares: uma revisão à luz das atuais recomendações. Rev Eletrônica Acervo Cient. 2021;26.

Nascimento P, Scalabrini H. Benefícios do ômega 3 na prevenção de doença cardiovascular: Revisão integrativa de literatura. Int J Nutrol. 2020;13:95-101.

Shen S, Gong C, Jin K, Zhou L, Xiao Y, Ma L. Omega-3 Fatty Acid Supplementation and Coronary Heart Disease Risks: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Clinical Trials. Front Nutr. 2022;9:809311. doi: 10.3389/fnut.2022.809311.